Ai uitat parola?

Ai uitat parola? Introdu adresa ta de email. Vei primi un email cu un link sa iti creezi o noua parola.

Inapoi la logare

Inchide

Ce ar trebuii sa stii despre pietrele pretioase sau semipretioase?

Slusarciuc Andrei
Ce ar trebuii sa stii despre pietrele pretioase sau semipretioase?

Pietrele pretioase

 

Frumuseţe. Raritate. Durabilitate ... Aceste atribute ne atrag la pietre pretioase colorate pentru împodobirea personala si face ca pietrele pretioase sa fie valoroase si pretioase. Pietrele pretioase ne oferă ocazia unei expresii personale unice.

Cele mai multe pietre pretioase colorate își dau frumusețea din culoarea lor. Purpurii, albastre, verzui, galben, portocale, roșii - alegem pietre prețioase colorate în culori minunate. În anumite pietre pretioase colorate, culoarea apare în mod natural - nuanțele satisfăcătoare fac parte, de exemplu, din unele granate. În alte pietre colorate culoarea finală are loc cu asistență. De aproape atâta timp cât oamenii au purtat rubine, am știut cum să tratăm un rubin dur cu căldură pentru a obține o culoare roșie dorită. Nu toate rubinele sunt tratate termic, dar multe sunt.

Bijutierii lucrează pentru a obține un amestec plăcut și accesibil de culoare, greutate (măsurată în carate) și o formă sigură pentru montare. În timpul creării, dimensiunea unei pietre prețioase este limitată de natură. De exemplu, în timp ce ametisturile mari și frumoase sunt disponibile, un alexandrit de dimensiuni mari este extrem de rar.

Stralucirea adaugă frumusețea unei pietre prețioase colorate. Tăierea unei pietre prețioase colorate descrie modul în care se formează și dacă se formează bine.Unele pietre prețioase, cum ar fi opalul, sunt potrivite pentru o suprafață netedă, rotunjită. Altele, cum ar fi safirul, se formează mai frecvent cu o serie precisă de planuri plate simetrice, numite fațete, care fac cea mai plăcută iluminare a culorii bijuteriei. Unele tăietoare de astăzi pot utiliza de asemenea fatete convexe sau concave, modelarea piatră prețioasă colorată ca sculpturi mici.

Claritatea gemelor colorate contribuie la frumusețea lor. Cu excepția cazului în care o piatră prețioasă este opacă și blochează toată lumina, lumina care trece prin piatră prețioasă îi afectează frumusețea. Unele pietre prețioase nu au incluziuni interne pentru a întrerupe trecerea luminii, ca în cazul celor mai multe bucăți de tanzanită. Alții tind să aibă incluziuni caracteristice, cum ar fi smaraldul, cu o "grădină", ​​care face ca fiecare smarald să fie cu adevărat unic.

 

Raritate

În timp și în culturi, oamenii s-au împodobit cu bijuterii. Din perlele și coralii smulse din mări, pietricelele strălucitoare găsite în solurile care se găsesc în gurile râurilor; Din colecția de pietre prețioase montate în pieptarul lui Aaron, așa cum se explică în scrierea veche, pietrele istorice montate în bijuteriile coroanei monarhilor europeni, ne-am lăsat cunoscuți prin pietrele prețioase pe care le alegem să le purtăm. Aceste pietre prețioase sunt prețioase, deoarece sunt rare.

Datorită rarității lor, pietrele prețioase în care apare în mod natural culoarea sunt, în general, cele mai valoroase. Multe pietre prețioase sunt tratate sau îmbunătățite într-un fel, cum ar fi căldura sau iradierea în condiții de siguranță, pentru a obține culorile frumoase sau claritatea pe care le dorim în dimensiunile pe care le dorim. Aceste pietre, care sunt mai puțin rare, sunt de asemenea valoroase. Unii bijutieri fac pietre pretioase colorate sintetice. Pietrele semipretioase sintetice au toate proprietățile optice, fizice și chimice ale pietrelor prețioase, dar ele sunt create mai degrabă într-un laborator decât în ​​natură. Pentru unele bugete, aceste materiale sintetice sunt o alegere acceptabilă.

 

Durabilitate

Capacitatea unei pietre prețioase de a fi modelata, montata și purtata este o funcție a durabilității - o chestiune de duritate. Unele pietre prețioase, cum ar fi safir, rubin și granat, sunt potrivite pentru o viață activă de zi cu zi și funcționează bine în inele, brățări sau butoni. Altele, cum ar fi smaralde, perle și opale, necesită montarea unui cercei sau a unui colier pentru a le păstra frumos afișate. 

 

Cumpararea de bijuterii pietre pretioase colorate

Când cumpărați bijuterii pietre pretioase colorate, selectați ceea ce considerați frumos. Din cauza diferențelor subtile în tonul și nuanța pietrelor prețioase colorate pe care le gândiți, uitați-vă la mai multe pentru a găsi cea pe care o preferați. Puteți prefera să cumpărați un articol finit de bijuterii. Discutați despre modul în care vă vedeți purtând piesa, astfel încât bijutierul dvs. vă poate ajuta să alegeți elemente de montaj compatibile cu stilul dvs. de viață. Aceasta va oferi cea mai bună protecție pentru achiziția dvs.

Aveți dreptul să știți ce achiziționați, fie că este o piatră prețioasă naturală, o piatră prețioasă îmbunătățită sau tratată, sau o piatră prețioasă sintetică. Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a stabilit orientări pentru industria bijuteriilor, precizând că bijutierii trebuie să dezvăluie orice tratament care nu este permanent sau care creează cerințe speciale de îngrijire. De asemenea, trebuie dezvăluit faptul că un material este sintetic. Jewellers of America (JA) sfătuiește membrii săi să dezvăluie toate aceste informații, în convingerea că un cumpărător bine informat este un cumpărător mulțumit.

Îngrijirea bijuteriilor cu pietre prețioase sau semipretioase colorate

Așa cum este valabil și pentru toate articolele prețioase, îngrijirea extinde durata de viață a bijuteriilor și plăcerea de a le purta. Urmează câteva indicii.

  1. Manipularea zilnică - Puneți bijuteriile (în special perlele de cultură), după ce aplicați machiajul, parfumul sau colonia.
  2. Îndepărtarea zilnică - Îndepărtați bijuteriile înainte de a lucra în curte, de a lucra cu echipamente grele sau de a vă relaxa într-o piscină sau spa (mai ales dacă sunteți în clor în mod regulat).
  3. Rutina pe timp de noapte - După îndepărtarea bijuteriilor, ștergeți ușor cu o cârpă moale pentru a elimina resturile zilei. Stocați obiectele într-o cutie de bijuterii sau intr-o cârpă moale, astfel încât acestea să nu se atingă reciproc. Acest lucru evită potențialul unor pietre mai grele de a zgâria cele mai moi.
  4. Asigurări - Discutați potențialele nevoi de asigurare cu agentul dvs. de bijuterie sau de asigurări de origine.
  5. Curățarea specializată - discutați despre cum să vă curățați bijuteriile cu bijutierul dvs. Evitați soluțiile de curățare la domiciliu, inclusiv ultrasonicul acasă, cu excepția cazului în care sunteți sigur că produsul este potrivit pentru curățarea la domiciliu. Unele bijuterii sunt potrivite pentru curățarea la domiciliu cu o soluție ușoară de săpun și o perie moale.
  6. Șase luni de curățare - Întrebați-vă bijutierul să vă curățe bijuteriile la fiecare șase luni. (Evitați decembrie, cel mai aglomerat moment al anului de bijutier, ca să aveți un serviciu rapid.)